26.2.2015

Kuinka kohdata vaikeudet tulematta hulluksi?


Yöpöydältäni löytyy lohdullinen kirja. Kirjoittajat eivät anna neuvoja kampanjan tai oman ajankäytön  tehostamiseksi:  he kirjoittavat kiitollisuudesta, myötätunnosta, yhteyksien vaalimisesta, sisäisen kehittymisemme tärkeydestä. Näitä kaikkia järjissään pysymiseen ja pitkäjänteiseen toimintaan tarvitaan. Macyn aiempiin, melko rönsyileviin teoksiin verrattuna kyseessä on mielestäni kompakti ja selkeä, yleistajuinen kirja. Opetukset pohjaavat muualtakin tuttuun tietoiseen läsnäoloon ja tunteidensa sekä muun olemassa olevan lempeään hyväksymiseen.


Törmäsin ensimmäisen kerran tämmöiseen tietoiseen vaikeuksiin valmistautumiseen pari vuotta sitten: majoitin saksalaista sohvasurffaria, espanjan ja kemian opettajaksi opiskelevaa nuorta naista. Hän valmistautui kotikaupunkinsa mielenosoitukseeen opiskelemalla väkivaltaa kohdanneiden henkistä tukemista. Olin vaikuttunut. Olen miettinyt, miltä tuntuisi lähteä mielenosoitukseen, jos tietäisi todennököisesti kohtaavansa väkivaltaa. Perehtymällä etukäteen psykologisiin ja fyysisiin keinoihin, joilla kokemuksesta voi paremmin palautua, ajatus ei ehkä olisi niin pelottava. Hieman kaukaisemman tulevaisuuden miettiminen on joskus tuntunut paljon pelottavammalta - millainen on maapallomme 30 vuoden kuluttua, kun minä olisin eläkeiässä? Uskallanko edes ajatella? Active Hope -kirjan alaotsikko on tuntunut varsin relevantilta kysymykseltä. Haluan valmistautua kohtaamaan tulevaisuuden sellaisena kuin se tulee, pakenematta ja piiloutumatta.

Tärkeimmät pääkohdat "aktiivisen toivon ohjelmassa" ovat

  • kiitollisuus (jotta jaksamme elää ja muistamme voivamme luottaa muihin ihmisiin ja elämään)

  • pelkojen myötätuntoinen kohtaaminen (jotta voimme kohdata elämän rehellisesti, pakenematta tai sulkematta pois mitään tunteitamme)

  • maailman näkeminen uusin silmin (jotta ymmärrämme mitä maailmassa todella tapahtuu, näemme "suuren kuvan")

  • toiminta maailmamme hyväksi vaalien kiitollisuutta ja myötätuntoa (jotta emme vain odottaisi pahinta tai muuttuisi kyynisiksi).

Kirjoitan jotain näistä kaikista lisää, mutta mielestäni kirja on hyvinkin hintansa väärti ja suosittelen aiheesta enemmän kiinnostuneille ihan koko kirjan hankkimista, sängyn alle pahan päivän varalle.  Sitä ei löydy ainakaan vielä pääkaupunkiseudun kirjastosta, mutta kannattaa kysellä, jos vaikka hankkisivat! Adlibris myy 13 eurolla ja toimittaa kohtuullisen ripeästi.

1 kommentti: